Meripelastuskoirat

 

Haminan Seudun Meripelastusyhdistyksen ja Kaakon Käyttökoirien yhteistyö meripelastuskoiratoiminnan osalta alkoi jo vuonna 2000. Molemmat yhdistykset kuuluvat Vapaaehtoisen Pelastuspalvelun paikallisorganisaatioon.

Vesistöalueilla koira voi haistaa todella kaukaa veden varaan joutuneen tai saarelle haaksirikkoutuneen ihmisen. Suotuisissa olosuhteissa useamman kilometrin kantomatkat hajulle ovat aivan mahdollisia. Aivan kaikissa tilanteissa ei koiran vainua meriolosuhteissa voi täysin hyödyntää, mutta sopivissa olosuhteissa; suurilla etäisyyksillä, pimeässä, korkeassa aallokossa, uhrin itse ollessa kyvytön ilmaisemaan olinpaikkaansa, voi koirasta olla ratkaisevasti apua etsinnässä.

Meripelastuskoiria on ryhmässä 6. Harjoituksia merellä pidetään veneilykauden aikana 2 kertaa kuukaudessa. Syksyllä 2003 yhdistykset pitivät yhteisen koulutusleirin Kuorsalossa ja lähivesillä. Meripelastusta harjoittelevat koirat toimivat myös maapuolella vapaaehtoisessa pelastuspalvelussa. Meripelastustoimintaan osallistuvilta koirilta vaaditaan yksi hyväksytysti suoritettu maapuolen pelastuskoirakoe Meripelastuskoiraohjaajat suorittavat meripelastusyhdistyksen kansimieskurssin. Lisäksi koiraohjaajalla tulee olla hälytysryhmäkelpoisuus, ts. SPR:n ea-1 ja henkinen tuki, SPEK:n Pelastustoiminnan perusteet ja SPKL:n etsintä I ja II suoritettuna

Meripelastuskoiratoimintaa on Haminan lisäksi vapaaehtoispuolella mm. Joensuun Järvipelastajilla, Kokkolan Meripelastajilla, ja Helsingin Meripelastusyhdistyksessä.

Meripelastuskoiratoimintaa koordinoi Ossi Juurikka, p. 040-530 7864.

Tekninen toteutus: W3 Group